Hovězí v rajčatech se smetanou a koprem

06.02.2012 11:20

Vůbec si nevzpomínám, kdy jsem si toto jídlo připravil poprvé a mám jen matné tušení, že tehdy, před asi patnácti lety šlo o jakousi improvizaci na téma „Stroganoff“. Každý, kdo jen maličko zná, usoudí, že je to nesmyslný výsledek. Nicméně časem se z tehdejšího pokusu vyvinul tento několikrát obměněný a do současné podoby připravený pokrm.

Poslední změna proběhla před dvěma lety, kdy jsem započal „éru francouzské kuchyně“. Ano. Inspirovám Julií Child a filmem „Julie a Julia“ změnil jsem nemálo postupů a celkový přístup k vaření. Prvním z nich bylo pomalé dušení masa, kdy kousky obalené v mouce a opečené na másle zaleju vínem a vývarem a pod poklicí dusím na velmi mírném plameni jen v takovém množství tekutiny, aby maso bylo ponořené. Po celo dobu dušení (2-5 hodin) nedodávám téměř žádnou další tekutinu.

Poznámka k pojmenování: má „osobní“ degustátorka Laděnka, podporujíc mé kuchaření i sepisování s neutuchajícím optimismem (podezřívám ji ze zjištnosti :), rozhodla se právě toto hovězí v rajčatech pojmenovat smerajko. Až po chvíli vysvětlování a nesouhlasů jsem pochopil. Nádherně puberťácký slovník její dvanáctileté dcery byl vysvětlením i omluvou. Na otázku „co jste měli ve škole k obědu“ zcela nevinně odvětila že „frbrble“! Přeloženo - Francouzské brambory, které byly „Blééé“ (chápej hnusný). Přestože jsem byl okamžitě ujištěn, že v mém případě se jedná o pouhou rétoriku, s názvem nesouhlasím a.. (Láďa už má stejně vymyšleno :).

 

Na tři porce:

  • 600g masa (hovězí či telecí dle chuti - krk, kližku, loupanou plec, ovšem možnostem se meze nekladou a jde to i z vepřového či jehněčího)
  • 50g slaniny (libovější z bůčku)
  • 1ks střední cibule
  • 1PL másla
  • 1PL mouky hladké
  • 5PL rajčatového pyré (nebo dobrou konzervu rajčat)
  • 100ml vína (červené, já tentokrát modrý portugal)
  • 500ml vývaru
  • 1ks stroužek česneku
  • 1PL kopru (najemno posekaný)
  • 1-1,5dl smetany (sladké)
  • Sůl, pepř, cukr, citron

 

  • Hned na začátku chci upozornit na jeden podstatný fakt: i nejjednodušší jídlo se nedá uvařit ze tří až pěti surovin, pokud od něj očekáváme něco víc, než jen rychlé zasycení. Samozřejmě tím myslím také suroviny typu koření a deci vína či několik kapek citronové šťávy.

 

Na hluboké pánvi si vyškvařím nadrobno pokrájenou slaniu, přidám cibuli a míchám, až je do zlatava. Přidám oříšek másla.

Kousky masa (velikost dle chuti a potřeby) nakrájené přes vlákno osolím a dost opepřím. Obalím v hladké mouce a opeču na pánvi s cibulí a slaninou. Z obou stran. Přihodím nadrobno rozsekaný stroužek česneku, promíchám a zaleju deckou vína. Přidám protlak (pyré). Po třech minutách bez poklice přidám horký vývar,půllitr a podle kyselosti rajčat cukr. Ztlumím plamen na minimum a pod poklicí dusím doměka za občasného potřesení pánví.

Podlévám dle potřeby, ovšem dobře těsnící poklice stačí zadržet právě tolik tekutiny, aby výsledkem byla omáčka právě tak akorát hustá i ke knedlíkům. Samozřejmě nic proti přidání trochy vývaru se lžičkou mouky, chcete li omáčky více. To ocení právě „knedlíkáři“. Doleju smetanou a ještě několik minut vařím na mírném plameni. Kopr, vždy čerstvý, vmíchám až nakonec a několik kapek citronové šťávy chuť pozdvihne i zvýrazní.                                                    

Pak už jen zkombinovat s tou pravou přílohou. Já mám rád právě ten houskový, nebo karlovarský knedlík.

 

Finta na vždy čerstvý kopr: v létě, kdy je ho dostatek na tržnicích si nakoupím a zbavím jen těch nejhrubších stonků. (ty nevyhodím!) Jemné části dám v mikrotenovém sáčku do mrazáku a druhý den s ním tak dlouho buším o stůl a mnu a drtím, až je úplně jemný. Přesypu do krabiček a mám zásobu na…no, moc dlouho ne :-)

 

 

Obměny:

Místo kopru lze použít nahrubo nastrouhanou kyselou okurku, nebo čerstvé žampiny na másle chvíli podušené.

Diskusní téma: Hovězí v rajčatech se smetanou a koprem

Datum: 11.02.2012

Vložil: DolceVita

Titulek: Kopr & Kapr

V naší mrazničce se vždycky kousek koprového stonku najde. Je báječné, že i v tomto mrazivém počasí se dá kopit kopr čerstvý. Zrovna jsem ho viděla v Makru a popadla mě chuť na báječnou koprovku. Lézt do srdíčka přes jídlo je taková tajná chodba, která dost spolehlivě funguje :-) Mám vyzkoušeno na mém okolí :-)))

Kapr & kopr - parádní dvojka. Něco podobného jsem si připravovala v létě. Ráda chystám brambory se smetanou a koprem jako přílohu k letnímu grilování. Zejména k rybě je to báječné. Konzumace je možná jak za tepla, tak za studena. Pokud jde o recept z ruské kuchyně, zní to vážně lahodně. Doma mám dvě ruské kuchařky a jsou to recepty výjimečné a překvapivě i velmi jednoduché a přímočaré. Tak to mám ráda. Já s koprem harmonizuji a ani proti kapru nic nemám :-) Candát, to je šlechtic sladkých vod. Není nad čerstvě ulovenou rybu. Mám to štěstí, že žiji v kraji plném vody a ryb a navíc mám štěstí na dobré kamarády rybáře s dobře nahozenou udičkou :-)

Prima víkend všem - kuchaři i degustátorce Laděnce :-)
Šárka

Krásný mrazivý víkend přeji. Š.

Datum: 08.02.2012

Vložil: DolceVita

Titulek: Vůně hovězího a kopru

Pomalu dušené hovězí maso se spoustou kopru je zajímavá chuťová kombinace. Je báječné, že kopr se nedá žádnou jinou bylinkou nahradit. Buď k němu máme vřelý vztah a nebo nemáme. Já si s koprem, a potažmo všemi dalšími bylinkami, rozumím, ale kopr si nějak nerozumí se mnou :-) Všichni hovoří o jeho snadném pěstování, ale mně se daří pěstovat exotičtější druhy bylin běžně na záhoně nebo ve skleníku, bohužel kopr pravidlně živoří :-) Ale za trochu té jeho vůně mi každoroční snaha o jeho vypěstování jednoznačně stojí. Díky za další kuchařskou inspiraci.

Šárka / www.gurmanka.cz

Datum: 08.02.2012

Vložil: Moje Dobroty

Titulek: Re: Vůně hovězího a kopru

Kopr je jedinečný, nezaměnitelný. Mám ho rád a je jednou z bylinek, kterou musím mít k dispozici celý rok. Proto to mražení. Rychlá Kulajda, jak ji tady na webu popisuju, se spoustou smetany a kopru je dobrota, kterou, jak prohlásila jedna krásná dáma, lezu ženám do srdíčka přes jídlo. (ale funguje i segedin, jak mám vyzkoušeno :)
Nicméně s koprem jsem se v rusku naučil jednu rychlovku, která mi moc chutnala:
Na proužky nakrájené filátko z kapra, ale raději candáta osolím a nechám v misce v lednici.
Na oleji do skla orestovanou cibulku zaleju teplou vodou, přidám kostičky brambor a sůl. Jakmile jsou skoro uvařené, vsypu rybu i se šťávou, kterou pustila. Po 3-5. minutách odstavím z plamene a přidám posekaný kopr a mletý pepř.
Do talíře pak ještě lžíci husté kysané smetany.
Deset minut a je tady úžasná dobrůtka.

Přidat nový příspěvek