Cháo, vietnamská rýžová polévka
Inspirován slečnou Thuy Duong z Viet Food Friends (odkaz níže) a její polévkou Cháo /čti čáo/ dovolil jsem si malinko zaimprovizovat a výsledek předčil moje očekávání.
Na dva litry polévky:
- 1/2ks cibule
- 1ks stroužek česneku a stejně velký kousek zázvoru
- 4PL rybí omáčky
- 1čl chilli omáčky
- 2l vývaru (vepřový, nebo kuřecí)
- 3-4PL rýže (jasmínové)
- 4+4PL nahrubo nastrouhané mrkve a celeru
- Sůl, pepř
- Jarní cibulka nebo pažitka, petrželka a koriandr
Na sádle z vepřového vývaru orestuji cibuli nadrobno pokrájenou do sklovata. Přidám najemno posekaný česnek a zázvor a po chvíli zaleju rybí omáčkou a horkým vývarem. Přidám chilli omáčku, rýži a pod poklicí na mírném plameni nechám vařit hodinu.
Doleju horkou vodou opět na dva litry a vsypu nastrouhanou zeleninu. Vařím už jen deset minut.
Několik rad:
- pozor na sůl, rybí omáčka je slaná dost a vývar už bývá taky solený
- rýži dávat podle chuti, já měl ze tří polévku, ze čtyř by byla hustší a z pšti už by byla kaše
- a nakonec kacířská myšlenka - této polévce by slušely klasické české játrové nočky
Podávat dost opepřené s čerstvou zelenou cibulkou (pažitkou, řeřichou) a zeleným koriandrem.
Tady je originál a rovnou tvrdím: „tato polévka může mít nespočetně mnoho obměn“.
A moje improvizace doma
Diskusní téma: Cháo - vietnamská rýžová polévka
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.