Cháo, vietnamská rýžová polévka

09.02.2012 14:48

Inspirován slečnou Thuy Duong z Viet Food Friends (odkaz níže) a její polévkou Cháo /čti čáo/ dovolil jsem si malinko zaimprovizovat a výsledek předčil moje očekávání.

 

Na dva litry polévky:

  • 1/2ks cibule
  • 1ks stroužek česneku a stejně velký kousek zázvoru
  • 4PL rybí omáčky
  • 1čl chilli omáčky
  • 2l vývaru (vepřový, nebo kuřecí)
  • 3-4PL rýže (jasmínové)
  • 4+4PL nahrubo nastrouhané mrkve a celeru
  • Sůl, pepř
  • Jarní cibulka nebo pažitka, petrželka a koriandr

 

Na sádle z vepřového vývaru orestuji cibuli nadrobno pokrájenou do sklovata. Přidám najemno posekaný česnek a zázvor a po chvíli zaleju rybí omáčkou a horkým vývarem. Přidám chilli omáčku, rýži a pod poklicí na mírném plameni nechám vařit hodinu.

Doleju horkou vodou opět na dva litry a vsypu nastrouhanou zeleninu. Vařím už jen deset minut.

 

Několik rad:

  • pozor na sůl, rybí omáčka je slaná dost a vývar už bývá taky solený
  • rýži dávat podle chuti, já měl ze tří polévku, ze čtyř by byla hustší a z pšti už by byla kaše
  • a nakonec kacířská myšlenka - této polévce by slušely klasické české játrové nočky

 

Podávat dost opepřené s čerstvou zelenou cibulkou (pažitkou, řeřichou) a zeleným koriandrem.

Tady je originál a rovnou tvrdím: „tato polévka může mít nespočetně mnoho obměn“.

Cháo na Viet Food Friends

 

A moje improvizace doma

Diskusní téma: Cháo - vietnamská rýžová polévka

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek