Bramboračka z jehněčího vývaru
11.12.2011 12:19
Není u nás příliš zvykem konzumovat jehněčí maso, bohužel. Ještě méně však dělat z něj polévku. Přitom tahle variace české bramboračky, snad jen bez té jíšky, je naprosto běžná u našich jižních sousedů v Rumunsku, Bulharsku i dále na východ. Stejně tak v Řecku…
- Koupil jsem jehněčí kýtu a z té, jak známo je dost odpadu. Tuk je totiž ve výsledném pokrmu naškodu. Takže omyté kosti a ořez společně s cibulí, česnekem, mrkví, celerem a kořením (pepř, nové koření, bobkový list) vložíme do studené vody, přivedeme k varu, přidáme sůl a necháme několik hodin táhnout na minimálním plameni. Poté scedíme a sebereme co nejvíce tuku. Ideálně vychlazením – vysráží se na povrchu a stačí jej sebrat lžící.
- Opět přivedeme k varu a přidáme překrájenou kapustu, po 15.minutách kostičky brambor a nahrubo nastrouhanou mrkev (která mně práve došla :). Po dalších 5.minutách lžíci jíšky a ochutíme pepřem, majoránkou, solí a nakonec utřeným stroužkem česneku.
Nic na tom není a díky jehněčímu je chuť velice výrazná. Což právě je asi důvodem, proč ji lid český tolik nemusí. Směšné, uvážím li, že si každý druhý do polévky narve mraky pepře a tekutého polévkového koření. Kdyby jen věděli, z čeho se to vyrábí…
Diskusní téma: Bramboračka z jehněčího vývaru
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.