že nejenom u nás doma je v utopencích kysané zelí:)
Utopenci
Ten název mne vždy drtí. Jedno z jídel, která každopádně dostanou všechny cizince (podobně jako ovarové koleno) do slušného šoku. Představa Japonce místo sushi okusujícího českýho kyselýho buřta mne opravdu rozesměje.
Receptů, zaručeně „nejlepších“ je neskutečná spousta. Já tedy přidám ten svůj.
A taky jeden z mnoha.
Tentokrát bez počtu porcí:
- 1kg kvalitních špekáčků (určitě ne z ..permarketu)
- 2-3ks velké cibule
- 1/2kg kysaného zelí
- Feferoky dle chuti
Nálev:
- 300ml octa
- 600ml vody
- 5ks kuliček nového koření
- 15ks kuliček černého pepře
- 1čl hořčičných semínek
- 3ks listu
- 1ks chilli paprička
- 1čl soli a cukru stejně tolik
Nálev si svaříme. Tedy přivedeme k varu a necháme zchladnout. Když má asi 40°C zalijeme připravené
Buřty
Upřímně, s těmi se moc nepárám. Nějaké nakrajování a plnění nehrozí. Oloupu a překrojím napůl podélně. Malá finta: loupání jde lépe, když je přelejeme teplou vodou. Já to řeším jednoduše. Prostě vysypu celou dávku do dřezu a pustím na ně vodu. Omyju a zárověň loupu.
Pak už jen skládám do lahve vrstvy. Nejdříve zelí přímo ze sáčku či kelímku (podle toho kde nakupuji), cibuli na půlkolečka a buřtíky. Prolévám nálevem tak, aby bylo ve vrstvách i koření. Horní vrstvu musí tvořit zelí a cibule.
Po 48. Hodinách v lednici jsou akorát. Tedy úplně k sežrání. Po pěti dnech mi vždy dojdou. Stane li se ale, že jsou i déle, krásně jde poznat kvalitu špekáčku. Ten sráč z Tesco a spol se totiž stane rozpadavým odporným blátem.
Za korekci textu opět děkuji Laděnce, která je mou můzou. Tedy…nejsem si už tak jist. Jelikož jí chutná téměř vše co uvařím, podežřívám ji z „kecálismu“ podporujícího mou lásku k vaření.