Segedín po česku
Nemám rád tu podivnou kombinaci masa rozdušeného v zelí a třebas i sebelépe dochucenou. Proto jsem si časem vymyslel a už opravdu mnohokrát vyzkoušel recept vlastní. A že je výsledek opravdu moc chutný, o tom svědčí i návštěva krásné Janičky v mé kuchyni...
Ono to bylo tak: sedíc v malém baru ve městě Havířov a uvažujíc o ošklivostech světa vezdejšího, zaregistroval jsem vedle mne přisednuvší dívčinu. Bar byl vysoký, ona maličká...bylo legrační sledovat, jak se snaží zvládnout sklenici malého piva, které si objednala...dvě hodiny povídání o tom i onom a pozvání na večeři u mne, na jídlo které má prý opravdu moc ráda. Neskromně musím konstatovat, že s pokrmem byla spokojena nadmíru.
Tady tedy recept
1 kg kysaného zelí
3/4 kg masa
3-4 pl hl. mouky
1 velká a 1 menší cibule
česnek
2-3 dl smetany
ml. paprika
sůl
kmín
- Nejraději ho dělám ze středně prorostlého bůčku, nebo vepřového kolínka.
Množství kůže na něm je věc volby, já nechám celou.
Maso nakrájím na kostky asi 3x3cm. Smíchám s cibulí na kostičky, ani ne moc malé.
- Na kilo masa cibuli jako pěst.
Tři stroužky prolisovaného česneku.
Sůl, kmín. A upeču jako výpečky.
- Dále zelí.
Propláchnu, překrájím.
Na tuku (sádle) orestuji další cibuli na kostičky, do hněda.
Přidám lžíci cukru a nechám lehce zkaramelizovat.
Zaleju trochou vody nebo vývaru a přidám mletou papriku - nešetřit!
Přidám zelí a doleju tak, ať je tekutina jen těsně nad povrchem.
Sůl a kmín. Dusím pomalu pod poklicí.
Teď záleží na jeho kvalitě - horší je za chvilku měkké a to je špatně.
Kvalitní je i po půl hodině minimálně jen zpola udušené a ideální je, když nakonec zůstane aspoň trochu křupavé (al dente :)
Mimochodem to delší dušení je taky ideální proto, aby pak tolik nenadýmalo.
Nakonec tedy zahustím jen moukou rozmíchanou v troše vody (asi 3-4 lžíce na 1kg).
Výsledkem musí být spíše trochu omáčka, než klasické slezské bez tekutiny.
Přidám smetanu, trochu provařím a přimíchám maso se vší šťávou.
Ideální je, nechat vše rozležet alespoň hodinu, ať se chutě spojí.
Diskusní téma: Segedín po česku
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.